now loading

Kan det sägas bättre! – om KI

by admin
14 februari, 2016

För några veckor sedan sände SVT en tredelad dokumentär av Bosse Linduist – Experimentet.
Del 1: Stjärnkirurgen, del 2: Varje kirurg har sin kyrkogård, del 3: Sanningens labyrint.
Experimentet är den bästa dokumentärfilm jag någonsin sett – till och med två gånger och jag ångrar inte en sekund.
Har du inte sett den? Se den!

I dagens “Godmorgon, världen” kunde man höra Göran Rosenbergs krönika om KI-kirurgen som lekte Mengele och efter att ha sett dokumentären, följt med i media kan jag bara konstatera: det kan inte sägas bättre!

Nürnbergkoden
I samband med rättegångarna i Nürnberg efter världskrigets slut formulerades för första gången en offentlig kod för medicinsk forskning, Nürnbergkodexen 1947. Här slogs bl.a. fast att informerat samtycke krävs, att forskningen skall ha goda konsekvenser för samhället och att riskerna för försökspersoner skall minimeras. Det framhölls att varje deltagare har rätt att när som helst avbryta sitt deltagande i ett experiment och att den som leder ett sådant skall avbryta det om det verkar troligt att en deltagare skadas.

Det är inte första gången Sverige struntat i koden!
1942 har 99,9 procent av Sveriges mönstrande värnpliktiga hål i tänderna. Stora hål. Ända in till pulpan. Svenskarnas tandhälsa är usel. Och det kostar pengar att laga. Regeringen ber därför medicinalstyrelsen (i dag Socialstyrelsen) att utreda orsaken till karies och hur man bäst förebygger hål i tänderna. Det kommer att bli det största människoexperimentet i Sverige. Och svaret på frågorna kommer att innebära en kränkning av de mänskliga rättigheterna.
Den perfekta försöksstationen finner man i Lund, på Vipeholms sjukhus för svårskötta obildbara sinnesslöa. Här finns slutförvaring för de värst psykiskt sjuka och man har full koll på vad de äter. De redan rättslösa i Anstaltssverige blir försöksdjur. Under två års tid matar man patienterna med enorma mängder socker. Patienterna får äta kolor, socker och choklad under uppsyn, sponsrat av sötsaksindustrin, och resultatet blir förstås ännu fler hål i tänderna.
Upptäckten satte Sverige på den internationella forskningskartan, och resultatet blev lördagsgodis och färre hål i tänderna för den svenska befolkningen. Men det var vipeholmspatienterna som fick betala priset.