Bandy, sexism och samhälle

14-åriga innebandyspelare – pojkar – från en skånsk klubb (Ängelholm) får lära sig taktik via kort.
Försvarsspelets kort kallas Jennifer, Sofia och Petra.
På korten finns följande text:

3 ”Snygga brudar” i försvaret – Jennifer
Jennifer är den lugna och trygga tjejen som inte blir irriterad eller gör konstiga saker. När vi spelar Jennifer är vi trygga i våra roller, arbetar tillsammans med mycket snack och dubblar aggressivt. Jennifer måste man vårda kärleksfullt, krama och vara rädd om. Det gäller för oss alla på planen att agera tillsammans i en enad försvarsställning. Vi ska lite på Jennifer och vi ska lita på varandra!

3 ”Snygga brudar” i försvaret – Sofia
Sofia är snygg, sexig och lite mera framåt än Jennifer. Sofia gillar att klä sig utmanande och gillar att ta för sig i sängen. När vi spelar Sofia ska vi utmana motståndarna och luta dom dit vi vill. Genom att vi i rätt läge hångla och tafsa på Sofia får vi ut optimalt resultat och vinner boll i fickan för kontring. Med kraft, maximalt löp och följsamma förflyttningar är Sofia den tjejen vi drömmer om!

3 ”Snygga brudar” i försvaret – Petra
Petra är den galna bruden som man nästan är rädd för. Hon rivs, bits och gillar att dominera. Petra blir sugen när man är aggressiv, tar för sig och har attityd. Petra dominerar och bestämmer vad motståndarna ska göra. I sängen kan du riva sönder hennes kläder och smiska henne på rumpan, ju mer energi desto bättre. Petra är rock´n roll och vi gillar det! Släpp loss monstret, släpp loss Petra!

Svt och Feministiskt Perspektiv har publicerat korten och kritiken lät inte vänta på sig.

Tränaren till AB efter avslöjandet:
– Mina formuleringar är jättedumma och jag beklagar det djupt. Jag tog taktiken från amerikanska filmer, men det var ett stort misstag. Det här är ingenting som vare sig föreningen, jag eller mina spelare står bakom och jag vill verkligen be om ursäkt till alla som har tagit illa upp. Jag har lärt mig en läxa, säger tränaren.

Om det nu är så att ”det här är ingenting som vare sig föreningen, jag eller mina spelare står bakom” varför har då tränaren valt just denna text.
Tydligen behövs ett ”avslöjande” för att tränaren ska ta in orden i sin hjärna, beakta vad orden innebär innan han upptäcker ordens innebörd.
Varför såg han inte det sexistiska innehållet från början?

Jag tycker synd om dagens unga tjejer – det är sånt här de måste stå ut med.
Det är i denna sexistiska miljö de tvingas leva i. Den finns överallt, runt omkring oss.
Vem blir då förvånad när unga tjejer går till plastikklinikerna för att leva upp till ”förväntningarna”, skaffar sig plasttuttar och sprutar in material från tuppkammar för att få sexigt plutande läppar.

 

Jag har placerat min blogg i Stockholmbloggkartan.se!

 

4 Replies to “Bandy, sexism och samhälle”

 1. Jo, tränaren ber om ursäkt så länge strålkastarna är på! Men, hur tänkte han från början! Inte alls förmodligen, men det säger något om vad ungdomar är utsatta för.
  Vet att man försöker formulera etiska program, som gäller könsord odyl.
  Skäms när jag hör 60 åriga karlar sitta och vråla, olika ramsor, kan inte utantill med något med ”Hammarby, Hammarby – rakade luder”. Eller något lag som var i Malmö och ylade ”vi ska knulla era kossor”. Dessa ”gubbar” har söner och döttrar med sig.

  • Sanningen är snarare tvärtom, han tänkte faktiskt till och kom fram till det här av anledningen som alla idrottsledare (även andra kanske), att det är svårt att få tonåringars uppmärksamhet så att man kan lära ut det som man ska …

   Gå in i valfritt klassrum så märker man hur svår den biten är.

   Sedan att han inte reflektera ännu längre i hur massmedia och hur människor i synnerhet skulle reagera är en annan poäng.

   Våra barn är utsatta överallt, för all sorts ”propaganda” för ni ser väl hur tonåringars värld ser ut, via media, bloggar och skolvärlden etc …

   Ni är inte så bra förebilder själva som bara fördömer utan att reflektera. Är det så vi vill att våra barn också ska göra ?

   • Du menar på fullaste allvar att tränaren använde ”Jennifer, Sofia och Petra” för att få den uppmärksamhet som krävs för att kunna lära ut!!?

    Vilka lärare använder ”denna teknik” i den svenska skolan?

    Det är medias och människors fel pga fördömande – den stackars tränaren tänkte inte…

    Nu får du väl ändå ge dig!

    Din kommentar spretar åt alla håll – för att försvara en sexistisk tränare!

   • Det var en märklig kommentar du skrivit Mikael. Vad är en förebild? Tror inte att nämnda tränare kan betraktas om en sådan. Ingen av oss vuxna som går in o gör, beteer oss, kopierar de yngre, för att bli ”kompisar” eller populära gör någon som helst nytta när det gäller att hjälpa ungdomar förstå, etik, könsroller, egna gränssätt-ningar o övrigt. Att våra barn är utsatta överallt betyder inte att vi ska rycka på axlarna, sjunga med i refrängen, m.a.o. bara titta på!
    Har du döttrar Mikael?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*