Tips om det mesta

Alla länders nationaldagar
DinstartSida hittar du alla länders nationaldagar.

Digitala reseguider (gratis) till Amsterdam, London, Rom, Chicago, New York och Bangkok hittar du på Escape360.
Fler är utlovade.

Gör din Androidmobil både snabb och säker med dessa tips!

Ska du resa? Söker reseguider? Du hittar en hel del information på PlaneraResan.nu.

Är företaget pålitligt
121.nu kollar du snabbt upp om företaget är pålitligt. Stämmer organisationsnumret? Har företaget F-skattsedel? Och mycket mer. Bra hemsida för de som söker hantverkare!!

Hitta rätt bostadsannons
Booli är en sökmotor för bostadsannonser. Här finns annonser från både mäklarhus och privatpersoner som vill sälja sina lägenheter.

Flytta? Adressändra snabbt!
När väl flytten har blivit av är det viktigt att ändra adress, och det här är snabbt gjort på Svensk Adressändrings sajt. Har du e-id (e-legitimation) från din internetbank kan du fixa allt framför datorn.

Så skyddar du dig från bedragarna
Betala inte hyra i förskott. Använd i stället Internetgirots tjänst för säker betalning, som finns på de flesta annonssajter. Då ser uthyraren att du betalt, men pengarna förs inte över förrän affären är i lås.
Kontrollera att adressen finns, med en karttjänst på nätet.
Om uthyraren säger sig bo utomlands och vill använda anonyma betaltjänster som exempelvis Western Union bör du avstå från affären.
Försöker uthyraren stressa dig att betala pengar snabbt bör du också avstå.
Be om fastighetens beteckning och kontrollera med Lantmäteriet om den finns.
Fråga efter referenser och kontaktuppgifter från tidigare hyresgäster.
De flesta stugor och semesterlägenheter är anslutna till en förening. Kontakta den och fråga om de känner till personen bakom annonsen. (Källa: Blocket/polisen.)

Här är 12 000 annonser med människor som vill byta sin hyresrätt. Lägenhetsbyte.se. Värsta konkurrenten till Lägenhetsbyte heter BjörnsBytare.se

Intresserad av Geografi?
Här kan du vässa dina kunskaper och även testa dem när det gäller flaggor.

Målarprogram
Gillar du att måla på duk, eller kanske akvareller är mer din grej?
Då finns ett verktyg som i digital form låter dig skapa liknande konstverk med hjälp av datorn. Artweaver.
Programmet har fullt stöd för lager och har en mängd olika penslar.
Stöd för både transparens och Photoshops filformat finns.
Det finns också en Pro-version av programmet som kostar pengar, då klarar programmet även av att använda tilläggsprogram som fungerar i Photoshop.
Ett ritbord kan också kopplas in och användas ihop med Artweaver.

Stoppa tillgång till porrsajter
programmet Stop P-O-R-N använder sig av en ständigt uppdaterad databas som stoppar tillgången på många internetsajter med porr. programmet går att ställa in så att datorn stängs av om man försöker porrsurfa. Funktion finns även för att stoppa fildelnings- och chattprogram. Det finns också en tangentloggningsfunktion som man kan använda, vilket gör att en del antivirusverktyg kan ställa sig skeptiska till verktyget.
Det är inte perfekt men det är bättre än inget.
Kan laddas ner HÄR.

HÄR finns Guinness rekordbok på nätet.

GotYa!: Mobilen plåtar tjuven
Kameran tar en bild på den som försöker använda din stulna mobil – och markerar var tjuven är.
Appen Got Ya! är intressant om du oroar dig för att någon ska stjäla din dyrbara smartphone, eller bara använda den olovandes. Den ser till att mobilens kamera i all tysthet tar en bild på den som misslyckas med att låsa upp skärmlåset med fingerkombinationen. Appen gör samtidigt en geotaggning av mobilens position, och skickar den uppgiften plus bilden på tjuven till din mejlbox eller ditt Facebook-konto. Med lite tur kan du sedan spåra mobilen, och förhoppningsvis mobilsnattaren, via Google Maps. Du kan också skicka ett sms till telefonen som utlöser ett larm. Pris: 20 kronor.
Klicka på Översikt på appens sida i Android Market för att få svar på de vanligaste frågora om Got Ya!
Här är en demofilm om appen.
Ladda ned här till Android.

Läser du e-böcker?
e-böcker är ofta i epub-formatet – det får texten att flyta snyggt.
Har du material i annat textformat kan du gratis konvertera det till epub på Online Convert

Gratis noternottecken
Att köpa noter är dyrt. Nu finns det ”gamla” noter utlagda på nätet. Det gäller äldre musik där upphovsrätten har gått ut.
Gå till Imslp och kolla om det finns något av intresse. Plocka sedan hem noterna gratis i form av pdf-filer som du kan skriva ut.

Översätt mellan 20 språk
I dag är det Europeiska språkdagen, alltså EU:s dag för att uppmärksamma språkrikedomen i unionen.
Den här rikedomen kan förstås även ställa till problem, men här kan internet komma till hjälp. På sajten Lexikon kan du översätta ord och fraser mellan svenska och 20 vanliga språk. Helt gratis.

När ”Ingen reklam tack” inte räcker
Att sätta skylten med ”Ingen reklam” räcker inte för att stoppa adresserad direktreklam. Går du däremot med i Reklamfritt.se så slipper du cirka 50 kilo reklam enligt sajtens egna beräkningar. De stoppar exempelvis utskick som går via Spar och Eniro, men också direktutskick från exempelvis Ellos och La Redoute.

Sockerkaka, tigerkaka, citronkaka…
Det finns gott om smaskiga sockerkakor, och om du har tröttnat på dem du brukar göra kan du gå in på den här sajten. Här finns recept och inspiration för dig som vill baka något annat.

Gratis körkortsfrågor
Hemmets Trafikskola är en webbaserad teorikurs som kostar 90 kronor i månaden, men du som bara vill testa hur mycket du kan behöver inte betala. Körkortsfrågorna är nämligen gratis, och en liknande tjänst finns hos sajten Gratisteori.

Saknar du omslag till en CD eller till din Mediaspelare?
Besök cdcovers och ladda ner!
Kaktant
Är du ett kakmonster?
Då lär Kakbloggen vara något för dig!

En rojalistisk yra sköljer över Europa nu när den brittiske prinsen ska gifta sig.
Är du nyfiken på hur de brittiska kungligheterna har det kan du gå in på hovets officiella hemsida. Här finns Youtube-filmer och digitala fotoalbum – och du kan till och med ladda hem idolbilder på kungligheterna.
Naturligtvis hittar du även massor med fakta om kungafamiljen.

SVT:s matsajt kan ge dig inspiration
Du hittar både recept och andra tips och kan även titta på olika tv-program med påskanknytning. Missa till exempel inte klassikern där Jesper Aspegren lagar påskmat med Povel Ramel. SVT:s matsajt

Museer på nätet
Här kan du se tavlor från några av världens bästa museer, t.ex. Morma i New York, Rijksmuseum i Amsterdam och Erimitaget i Sankt Petersburg.
Du kan även klicka på Explore the Museum för att ta en virtuell rundtur i museets lokaler.

Jämför banker
Comboloan kan du jämföra bankernas räntor för lån och sparande
V Segertecknet
Jämför el och försäkringar – spara pengar

Compricer kan du jämföra bolagens priser för pensioner, försäkringar och el.

Hitta stulna bilder på nätet
Alla som har en blogg eller hemsida har fått bilder stulna. På TinEye kan du söka efter bilderna. Det finns t.o.m. ett litet tilläggsprogram för webbläsarna Firefox och Chrome.

Guide: Handla tryggt på nätet
Allt fler har upptäckt fördelarna med att handla på internet. Men det finns alltid en liten risk att du hamnar i klorna på bedragare.
Enligt färska siffror från Brottsförebyggande rådet har anmälningarna som sorteras in under brottstypen ”bedrägeri med hjälp av internet” tiodubblats på bara fem år.
Råd & Rön hjälper dig att handla säkert på nätet i sex enkla steg.

Bygg lego på datorn
Vill du eller ditt barn leka med Lego?
Lego Digital Designer är som namnet antyder ett program med vilket man kan ägna sig åt att bygga legofigurer på digital väg. Programmet är gratis!

Här är sajterna som låter dig slippa ”spam” i luren
vemringde
missatsamtal
nix.nu

Byt böcker och filmer
Den som har lyssnat klart på en ljudbok eller sett en videofilm har ganska lite nytta av den. Ett bättre alternativ än att låta dem samla damm i bokhyllan är att använde en bytessajt.
Du går bara in på sajten och registrerar vilka titlar du har och vilka du skulle vilja ha. Om systemet hittar någon som vill göra det här bytet kan ni kontakta varandra och fixa bytet per post. Förutsättningen för att det här ska fungera är att dina titlar finns i systemet.
Tjänsterna är gratis, och det enda som krävs är en enkel registrering.
Här kan du byta ljudböcker och här dvdboxar mot något olyssnat eller osett.

Ladda upp dina texter för bedömning här.
För den som har författardrömmar är respons från andra guld värt. På sajten Bokdebutant kan du få det – helt utan kostnad. Det här är en mötesplats för människor som är intresserade av att skriva, och det du gör är att ladda upp dina texter för att låta andra människor bedöma dem.

Gillar du bridge?
Bridgebase kan du finna en spelpartner online. För att spela mot andra krävs att du blir medlem. Det är gratis!!

Koll på världen
Här kan du gräva ner dig i statistik. På Visualizing.org får du se den i grafisk form.

Sök bland 200 000 recept
Det finns gott om receptsajter, och det krävs med andra ord en hel del surfande om du vill hitta en speciellt recept. Ett enklare sätt är att använda Hittarecept, som är en sökmotor för just recept. Den söker bland över 200 000 recept från både receptsajter och matbloggar. Bland sajterna som söks igenom finns till exempel Tasteline, Arla, Coop, Menyse och Dagens Nyheter.

BH i stora storlekar som stöder och formar – www.missmary.se

Spåra datorn om den blir stulen (gratis)
Bärbara datorer är väldigt stöldbegärliga. Genom att installera LockItTight (programmet är gratis) på laptopen kan man dock ha en aningen större chans att få tillbaka datorn om den blir stulen. När datorn rapporteras som stulen via webbsajten för programmet ser det nämligen till att rapportera var datorn befinner sig, ta skärmdumpar, webbkamerabilder och spela in det som skrivs på tangentbordet. Informationen som programmet rapporterar lär vara av högsta intresse för polisen om man vill få hjälp att få tillbaka datorn.

Är du född på en måndag eller lördag?
Här kan du räkna ut det.veckans dagar
Jag är ett måndagsbarn – men vet du själv vilken veckodag du föddes? Sajten Vilken veckodag? kan svara på just den frågan. Fyll bara i ett datum så får du se vilken veckodag det var.

Sök i Kungliga Bibliotekets gömmor
Du som inte bara är intresserad av dagsaktuella nyheter kan göra en sökning i Kungliga Bibliotekets jättelika databas Sondera. Gör du det får du sökträffar från biblioteksdatabasen Libris, Nationella Arkivdatabasen och Svensk mediedatabas. Det här betyder att du får reda på vilka böcker du kan läsa om ett ämne – och du ser ett antal artiklar samt radio- och tv-inslag.

Kolla klipp från året du föddes
Vad hände det år du föddes? Vilken tv-reklam visades? Vilken musik spelades? På Youtube Time Machine finns svaret.
Ange bara ett år och välj vilken sorts material som du vill se så letar Youtube Time Machine upp ett videoklipp. Tycker du att det är tråkigt klickar du på Play another så får du se ett annat.
Sajten har ingen formell koppling till Youtube, men spelar videoklipp därifrån.

Här finns 28 000 e-böcker som är gratis att ladda hem.
Sajten heter Manybooks. Här finns inte e-bookmindre än 28 000 e-böcker som är gratis att hämta hem. De flesta är förstås på engelska, men det finns även ett 50-tal gratis böcker på svenska.
Du hämtar hem böckerna i e-boksformatet e-pub, pdf eller något annat som passar din dator eller läsplatta.

Gör ditt eget snapshäfte
Kräftskiva, surströmmingsfest eller bara en vanlig höstfest? Oavsett vilket finns det många som tycker att snapsvisor är ett måste. Vin och sprithistoriska museet har en sajt full med snapsvisor. Här kan du ladda hem färdiggjorda vishäften i pdf-format – färdiga att skriva ut på skrivaren. Ja, du kan till och med skapa ditt eget häfte med just de snapsvisor som du tycker bäst om.

Blockera porrsajter från datorn
Porn-Blocker, är ett engelskt program som kostar $23.97.Sex
Om du har barn i hushållet och vill försöka förhindra att de hamnar på diverse olämpliga sajter är Porn-Blocker ett program väl värt att installera. Programmet blockerar porrsajter i både Internet Explorer, Firefox, Chrome och Opera. Filtret aktiveras med hjälp av ett lösenord och det går heller inte att avinstallera programmet utan att kunna lösenordet. Enligt tillverkaren ska programmet erbjuda ett 99-procentigt skydd mot alla porrsajter på nätet.
mobilsignal

Om du vill slippa telefonförsäljning. Ring Nix-telefon på 020-27 70 00 och knappa in ditt telefonnummer. För att aktivera spärren ringer du igen tidigast två dagar och senast fyra veckor efter det första samtalet. Du kan även skriva till Nix-telefon, Box 600, 833 24 Strömsund, och begära att få slippa telefonförsäljning. Att registrera sig i spärregistret är gratis. Spärren gäller under tre år eller tills det att den tas bort.
återvining
Säg NEJ till reklam i brevlådan. Slipp 50 kg papper / år.

Öva dig på språk
Se hit, alla språkintresserade! På Sharedtalk och My Language Exchange har du en möjlighet att öva dig utan kostnad.
Upplägget är det samma på båda sajterna. Du registrerar dig och anmäler vilket språk du talar – och vilket du håller på att lära dig. Sedan paras du ihop med någon som matchar dig. Pratar du svenska och vill lära dig ryska får du alltså tips om ryssar som studerar svenska. Ni kan sedan lära er av varandra genom att chatta, mejla eller prata via Skype eller liknande tjänster. Både Sharedtalk och My Language Exchange är helt gratis.

Nu kan du utforska Mars direkt i datorn med WorldWideTelescope

Kolla in filmklassikerna gratis
Classic Cinema Online är ingen sajt för dig som gillar det senaste. Det är i stället en guldgruva för dig som vill se riktiga film- och Marilyn Monroetv-klassiker. Här finns gamla avsnitt av Stålmannen och Spindelmannen, liksom Sherlock Holmes-filmer och andra svartvita godbitar.
Sök efter vad du vill se och luta dig tillbaka och titta direkt på skärmen – utan registrering eller nedladdning.

Varför inte göra om din profilbild till en blyertsteckning? Du använder den på Facebook, i Messenger och på massor av andra sajter. En profilbild är en självklarhet på många av nätets sociala sajter.

Einstein

Begagnade böcker nära dig
Sök på en bok så får du se vilket antikvariat i din närhet som säljer den. Bokkartan är en av de smarta karttjänster som it-entreprenören Ted Valentin har tagit fram. Det är helt enkelt en sökmotor för begagnade böcker. 1,5 miljoner titlar finns listade, och presentationen sker i form av en karta. Söker du efter en viss bok kan du med andra ord se vilket antikvariat i din närhet som säljer den.

Använder du WordPress till din Blogg? Thord Daniel Hedengren, välkänd som WordPress-proffs har skrivit boken Smashing Word PressSmashing WordPress: Beyond the Blog. (engelska). En bok som riktar sig till de som använt WP ett tag. Man får lära sig skapa egna teman och bygga tillägg (plugins) samt hur man kan använda WP till annat än bloggar.
Boken kan köpas på Adlibris Internetbokhandel för 201 kronor. Du kan välja fraktfritt.

NASA-sajten ”Face in Space”
Om du inte har de obscena mängder pengar som krävs för att betala för en biljett ut i rymden så finns det billigare sätt. Åtminstone om din högsta dröm är att sprida ditt ansikte i galaxen.
På NASA-sajten ”Face in Space” kan du ladda upp en bild på dig själv, som NASA sedan lovar att ta med ut i rymden. Bilden följer med på en av två rymdfärjor i september, och du kan själv välja vilken.

Här kan du läsa hur ångerrätten fungerar när du gör köp på nätet.

Söker du citat?quotland ordnas citat efter ämne.
quotestumbler finns 18 000 citat från historiska personer, författare och politiker.

Har du drömmar om att ge ut en bok? På hemsidan Vulkan är detta möjligt tack vare digitaltryck utan startkostnader.

classiccat finns gratis klassisk musik att ladanotes ner. 6000 ”låtar” från de 100 mest populära kompositörerna.

En sajt som är värd att hålla ögonen på är giveawayoftheday där lite äldre versioner av programvaror ges bort gratis. Ett program varje dag. Programmet byts svensk tid ungefär kl09.

Med den rödvita larmbrickan är hunden eller katten aldrig längre än ett telefonsamtal bort!

Älskar du film? Här finns en stor databas om just film.

Vill du uppleva historiska konstruktioner i 3D på datorn ska du besöka Heritage

Stor samling av ljudfiler
denna hemsidan finns massor av ljudfiler (under Creativ Commons Licens), du kan förhandslyssna och gillar du det? Registrera dig och ladda ner (obs villkoren)!

hittadjur.se (sökmotor) kan du finna ditt försvunna djur – eller anmäla att du har funnit ett.

Vilken låt låg etta på Billboardlistan den dag du föddes?
Topplistorna går tillbaka till 1940. Klicka på månad, sedan dag. Då får du fram listor där du kan få denna viktiga kunskap
Tony Bennet gladdes den dag jag föddes. NumberOneInHistory

Transibiriska järnvägen
går genom två kontinenter och 87 städer. Många drömmer om att få
uppleva resan. Har du inte tid / ekonomi går det att göra resan via datorn här

 

4 Replies to “Tips om det mesta”

  1. har besökt give away of the day varje dag i 2 månader.
    somfattig student har jag nu lyckats skaffa 3 program som hade kostat mig nästan 1000 kronor.
    jag tackar oxå för tipset!!!

  2. o jag fick tag på Easy Flyer Creator 2.0, ett program som normalt kostar 39 dollar. Nu kan jag göra broschyrer. Muchas gracias!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*