Sexsomnia och våldtäkt

Fallet är omtalat.
En 27-årig man är åtalad för våldtäkt på en sovande kvinna i en stuga i Vilhelmina i somras.

Hans försvar: han sov och väcktes när den sovande kvinnan vaknat av sexet och motat bort honom.

Många skakar på huvudet och säger, ja ja.

Alla har hört talas om sömngångare (somnambulism) vilket existerar hos cirka fem procent av alla barn men är ovanligt hos vuxna.

Det finns en man vid namn Ken Parks som 1987 körde 23 kilometer med bil till sina svärföräldrars hus där han knivhögg sin svärmoder till döds och försökte strypa sin svärfar. Allt medan han sov.
Domstolen frikände honom helt.
Här finns fler exempel på sömngång och mord.

Kan det då vara sant att man utför en sexhandling under sömn (sexsomnia / mycket ovanligt) eller är det bara en BRA ursäkt.

Det finns flera rapporterade fall. (se källor)
Domstolarna tror på utsagorna för utfallen har blivit: han sov alltså är han oskyldig.

Går händelseförloppet att bevisa: ja, med videoupptagning och EEG. EEG mäter den elektriska aktiviteten i hjärnan och går knappast att bluffa.

Vill domstolarna ha bevis på sexsomnia? I ett fall som jag hittade gjordes just videoupptagning och mätning av EEG. I de övriga fallen har man litat på att mannen talat sanning samt inkallad expertis.

2007 friades en 38-årig man av hovrätten för nedre Norrland för övergrepp på en 8-åring. Mannen sade sig i sömnen ”haft sex med sin hustru” när övergreppet begicks. (Kan inte finna några uppgifter på att rätten krävde videoupptagning och EEG.)
2011 friades en annan man av hovrätten som såg det som ”inte uteslutet”.

Det minsta man kan begära är att våra domstolar kräver en ordentlig undersökning med både videoupptagning och mätning av EEG innan man fastställer att personen lider av sexsomnia. Man får inte bara utgå från att personen talar sanning.
Även om mannen sov när övergreppet begicks så är det ett övergrepp och det finns ett offer. Hur ska vi handskas med det?
Strunta i offret? För det gör lagstiftningen i dag!

Dr. Michael Mangan startade i april 2000 hemsidan ”Sleepsex.org : Sexual behavior in sleep (SBS) och har efter vetenskapliga studier skrivit boken ”Sleepsex: Uncovered”. För den som är vetgirig finns boken att ladda ner gratis i PDF-format på hemsidan. Där finns mycket information och även berättelser från människor som drabbats av sexsomnia.

Finns det behandling. Ja, enligt Science Daily: Stanford Sleep Experts Treat Medical Condition Behind Violent ”Sleep Sex” behandlas sexsomnia på samma sätt som somnambulism. Det vill säga med terapi, läkemedel (Valium) och samma behandlingar som används vid andningsstörningar.

Källor:
Googlade Michael Mangan Ph.D. ”Sleepsex: Uncovered”
sleep.com: sexsomnia
Psychology Today: Sexsomnia
BBC ‘Sexsomnia’ sufferer in Pembroke Dock cleared of rape
NewScientist: Sleepwalking woman had sex with strangers
‘Sexsomniac’ RAF man sobs as he is cleared of raping girl in his sleep
Uppdatering 2016-11-05
Sveriges radio Ekot: Friande våldtäktsdomar väcker kritik
Dagens Arena: Hård kritik mot sömnvåldtäkter

Jag har placerat min blogg i Stockholmbloggkartan.se!


Efva Attling logo

3 Replies to “Sexsomnia och våldtäkt”

  • Svaret på din fråga är nej. Av två skäl:
   lögndetektor används inte i Sverige.
   OM personen sover när ett brott begås finns ingen medveten handling och därmed inget minne av händelsen. Minns man inte händelsen kan man inte ljuga.

   Vid rättegångar tar domstolen in ”sömnexperter” (läkare) som via samtal med både offer och förövare tar reda på hur personen betedde sig under brottet. Vissa kriterier ska uppfyllas – t.ex. att det inte gick att kontakta personen (eftersom han/hon sover).

   För att bli dömd för ett brott måste personen ha UPPSÅT. En människa som sover kan INTE ha ett uppsåt.
   Läs mer: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=5148684

   Det svåra är nog att motbevisa utsagan: Jag sov.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*