/ I unga år

Att komma i klimakteriet i unga år kallas ”Prematur Menopaus” eller ”Förklimakteriet”.

Det är ovanligt och hur ovanligt det är verkar ingen veta.Blodprov Det handlar ju om kvinnor och intresset från forskarkåren är som vanligt lågt.
Att det är ovanligt hjälper inte kvinnor som drabbas. Man vill av naturliga skäl få kunskap om varför och vad det innebär.

20-30 procent av kvinnorna har en släkting som drabbats. Det kan vara svårt att veta eftersom ämnet ofta är tabu.

Symtomen är desamma oavsett ålder. (se symtom)

Bemötandet från läkare kan vara rent bedrövligt. Svar som ”du är så ung” är ganska vanligt. Är din läkare av denna typ, välj en annan för du är värd att bemötas med respekt!

Man kan enkelt konstatera om kvinnan befinner sig i klimakteriet oavsett låg eller hög ålder.
Blodprov tas, där halten FSH mäts ochUltraljud ultraljud görs över äggstockarna (man tittar på storleken).

FSH är ett ”styrhormon” från hypofysen som skickar signaler till äggstockarna. Om äggstockarna inte reagerar skickar hypofysen ut mer FSH. Då höjs FSH-halten i blodet. Fertila kvinnors halt ligger mellan 8-10. Överstiger FSH 40 avvaktar man minst en månad och tar sedan ett nytt blodprov. Om även detta prov ligger högt är kvinnan i klimakteriet, oavsett ålder.

Man gör sedan en kromosomanalys, för att uteslutakromosomer genetisk rubbning och andra blodprover för att utesluta autoimmuna sjukdomar.

Oftast är orsaken okänd.

Vanligt är att kvinnor som behandlats med Cytostatika för bröstcancer drabbas av Prematur menopaus.

Behandling
:
finns ingen behandling som kan få igång äggstockarna igen. Däremot kan symtomen behandlas (se behandling),
Det bör observeras att östrogenbrist i unga år leder till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och benskörhet.

En ung kvinna som drabbas av prematur menopaus blir Ledsen kvinnanaturligtvis ledsen och/eller deprimerad eftersom framtidsbilden plötsligt blir totalt förändrad.
Hon har få att samtala med som förstår just hennes situation eftersom få har erfarenheten.
För att föda barn måste provrörsbefruktning med äggdonation genomföras.

BBC Health skriver att skotska forskare har utvecklat en metod för att förutsäga när en kvinna kommer i klimakteriet. ÄggstockarDet är möjligt att ta reda på hur många ägg det finns kvar genom att mäta storleken på äggstockarna. Forskarna ska fortsätta med att göra långtidsstudier på friska kvinnor från att de är unga tills de nått klimakteriet. När metoden beräknas vara klar för klinisk användning  framgår inte.

Efterhand kommer mer information att läggas till.
Du kan hjälpa till med frågor/svar/berättelser/funderingar!

Baddräkter som formar din kropp. Slankare silhuet med Miss Mary of Sweden. www.missmary.se

20 Replies to “/ I unga år”

 1. Hej. Har sedan 37 års åldern haft krånglande mens. Mens för att sen få mens igen några dagar senare, eller långa perioder mellan menstruationer, eller blödningar som ej velat sluta självt. Värmevallningar. Som sedan försvann under 8 månader men nu är tillbaka. Har nu inte haft mens på två månader och har vallningar flera ggr per dag, sover dåligt.

  Vad kan tidigt klimakteri göra med en? Bör man uppsöka läkare? Göra nån undersökning? Blir rädd för att dö i förtid. Är nu 39.

  • Hej Kristina, tycker att du ska söka läkare. Orsaken till din krånglande mens bör utredas. Försök få tag på en gynekolog som lyssnar. Det finns information på nätet.
   Mvj Juanna

 2. Hej!!! Vad jag är glad att jag hittade hit.

  Jag bor sen snart sju år i Finland och har sedan 2012 försökt övertyga sjukvården att de borde testa mig eftersom jag har haft symptom sedan dess och mamma också kom in i klimakteriet i samma ålder. Men de testade för allt utom just klimakteriet. I torsdags fick jag då äntligen tag på en gynekolog som förutom sköldkörtelprov även gick med på att ta prov på FSH vilket idag visar att är postmenopausal. Klart som korvspad. Tårarna arann för nu hade jag ju rätt och var jag ingen fjälla, för så har jag regelbundet känns mig.

  Jag är visserligen 42, men sista årens sexliv kunde ju varit bättre och under själva klimakteriet har jag fått förklara rodnad, svettningar, urinvägsinfektioner osv för både kollegor och sjukvårdspersonal som försökte tillskriva symptomen till könssjukdomar och gud vet vad annat. Och mentalt stöd skulle också uppskattats. Det har varit en del berg och dalbana… Tydligen är det lika svårt att få bra hjälp i vilket land man än bor.

  Nu har gynekologen vaknat och vill sätta in hormon, men jag tvekar. Jag har ju så gott som inga symptom längre. Det är för övrigt ingen som kan tala om vilka biverkningar man får av hormonbehandlingen och bipacksedeln på hormonsalvan är ju inte heller så kul. När alla övergångssymptom är borta, vad händer om man börjar tillföra hormon igen? Är det någon som fördjupat sig i det här?

  Jag är hemskt ledsen för alla er riktigt unga och hoppas verkligen att vården blir bättre på mindre vanliga företeelser i framtiden! Önskar er mycket styrka och förhoppningsvis glädje till livet. Det är så viktigt.

  Linda

 3. är inne i Menopaus sen iallafall drygt två år. Jag är 42 nu, känner av en viss depremerad känsla, nu försöker jag lyssna på mig själv (gör det jag vill), meditera och äter naturmedel som rosenrot och ginseng, kärleken är borta (till sambon) får se om man finner den igen…

 4. Jag är 39 år. Kom aldrig i puberteten när jag var tonåring och då utredning göra först när man är 17 år, så såg jag ut som en 13-åring när jag gick gymnasiet. Ångesten! Har ätit östrogen sedan dess, numera i form av Femanor. Det finns så många aspekter av prematur menopaus som jag inte ens orkar gå in på, mer än att säga att jag är så arg över sjukvårdens bristande kunskap inom området samt dess psykologiska påverkan. Det jag istället vill fokusera på med min kommentar, är att jag nu är 39 år och har genom äggdonation fått ett litet mirakel till son som nu hunnit bli 1 1/2. Min livmoder reagerade inte som normala livmodrar när de gjorde den s k testcykeln, men efter 18 månaders testcyklar och utredningar där slemhinnan vägrade växa till 7 mm tjocklek så var det till slut en läkare som tyckte det var synd att inte försöka – ”det händer ju mirakel ibland”. Och så gjorde det. Så, stå på er finaste systrar därute! Ni har alla möjligheter att få allt ”normalt” ni vill i livet, men tro aldrig att sjukvården vet vad som är bäst utan läs in det ni kan och stå på er!

 5. Jag är 19 år och har tagit femasekvens sen jag var 17 och innan dess gick jag på tillväxthormoner när jag var 16. Min fråga är om vad en sådan behandling kan leda till?

  • För min del har en liknande behandling lett till i stort sett ett normalt liv. Jag behöver ha kontakt med en bra gynekolog oavsett vart jag bor, och jag ska även låta kolla upp om jag idag vid 39 års ålder är benskör, men i övrigt verkar kroppen fungera som den ska och jag har även fått barn genom äggdonation. Har haft funderingar på om avsaknad av egen östrogen kan påverka risken för att bli utbränd (östrogen och testosteron får dig att orka mer även, känna kraft) men med den jobbtakt jag haft så är det nog mer troligt att det enbart jobbet i sig som har varit orsaken. Så, se fram emot ett normalt liv men se till att träna mycker för att minimera risken för benskörhet.

 6. Hej! Jag är 27 och fick också reda på att jag är i klimakteriet för några månader sen.
  Har ni andra fått göra någon utredning över huvud taget om vad som kan ligga bakom?
  Det skrivs om kromosomer och autoimmuna sjukdomar men min läkare har inte nämnt något om detta alls. Jag har fått utskrivet femasekvens och vi ska snart på vårt första möte om äggdonation. Detta ser vi verkligenfram emot och är jätteglada, men det känns bara som att man hoppade över några steg? Tänk om det finns något som kan vara till hjälp för andra? Hur har ni blivit behandlade?
  Helena

 7. Hej,
  Jag är 24 år och har idag fått reda på att jag är i klimakteriet. Något som jag tyvärr anat eftersom jag haft alla symptom som beskrivs på länken här. Det känns såklart pissigt. MEN, jag försöker vara glad över att jag i övrigt är frisk!
  TACK SÅ HEMSKT MYCKET för allt som skrivs här! Jag blir så glad när jag ÄNTLIGEN hittar lite information och tankar kring detta!

  I framtiden kommer det förmodligen och förhoppningsvis barn genom äggdonation och då förmodligen från min syster.

  Det som känns jobbigast just nu är såklart att jag inte ”kan felv”! Men när allt sjunkt in lite mer och min syster själv lade fram förslaget så känns allt bättre och mer naturligt!

  Kram på er alla unga mensbefriade!

  • Hej Anna o tack för din kommentar.

   Det är viktigt för människor att få kunskap om att unga kvinnor faktiskt kan hamna i klimakteriet. Ju mer kunskap desto bättre går det att hantera den uppkomna situationen.

   Du verkar ha tänkt över det ordentligt.
   Önskar dig lycka till med framtida äggdonation(er) och livet!!

 8. har humörsvägningar en halv dag med mens och en hel månad med flytningar , svettas som en gris . har vågor med värme kommer och har dålig sömn och har fått miss fall 3 gånger under 6 månader jag är bara 25 år vet inte vad jag ska göra

  • Hej Maria,

   jag tycker du ska besöka en gynekolog som kan göra en ordentlig utredning.
   Fråga kvinnor i din närhet om de känner till ngn som de kan rekommendera!

 9. hej
  jag hamnade i klimakteriet när jag skulle fylla 31år men som tur var har jag redan fått 3 barn men tänk om jag skulle ha väntat med det då hade jag varit barnlös idag.
  jag har inte fått nån hjälp av nån läkare eller nåt dom säger bara att det var ovanligt ungt men jag få leva med det.Jag gick upp 45 kg efter det så det är väl det problemet jag har min övervikt och jag har kollat mina släktingar alla är normala dom var ca 50 plus

  • Hej Carina,
   Först vill jag säga grattis till dina tre barn..
   Du skriver att du inte fick någon hjälp – innebär det att du inte fick hjälp med att lindra symtomen och/eller ordinerad östrogen?
   Hade du någon kunskap om att kvinnor kunde hamna i klimakteriet i unga år innan du själv drabbades? Eller var du helt oförberedd?
   Hur tacklade du denna enorma förändring?

 10. Bra skrivet och beskrivet!
  Ja, mitt första möte var med en allmänläkare och det var uselt, precis som du skriver, -fick en behandling som var anpassat för en ”gammal tant” och inget fungerade.

  Då jag kom till en gynspecialist blev det rejäl undersökning och medicinering som fungerade och anpassades eftersom tills den var perfekt.

  Citat ”Det bör observeras att långvarig behandling med östrogen leder till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och benskörhet.”

  Enligt min läkare, skulle östrogenbehandlingen tvärtom motverka benskörhet (nu behöver just jag inte vara orolig, då mätningarna visade ”starka ben”), hjärt-kärl är det ju också mycket med kosten som påverkar, däremot har vi ju cancermonstret som ligger och lurar.
  Jag kommer få medicinera många år till enligt honom, men vi får väl se!
  Har valt att ta den risken, för jag mår så bra!

  • Underbart när besökarna är vakna!
   Naturligtvis ska meningen du citerat vara tvärtom. Det är ändrat! TACK!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*