Det där med lösenord…

Nu finns listan för 2016 års sämsta lösenord.
123456
password
welcome
ninja
abc123
123456789
12345678
sunshine
princess
qwerty

Hackare lyckades komma åt 33 miljoner användarnamn och lösenord på Twitter. Fler än 120 000 kunder använde 123456 som Twitter-lösenord.

Conficker worm
I november 2008 visade ”Conficker worm” sitt fula ansikte och infekterade sju miljoner datorer världen över. Tack vare usla lösenord. Små förändringar har gjorts – människor fortsätter att använda alldeles för enkla lösenord och underlättar därmed för kriminella att komma åt olika konton. Idag har infekterade datorer stigit till cirka elva miljoner.
Dem lyckas tack vare att människor inte förändrar sitt säkerhetstänk när det gäller lösenord. Ni vet det där med ”det drabbar inte mig”.
Enligt analytiker på Cyber Secure Initiative är kostnaden för att fixa infekterade datorer nu uppe i $9 miljarder och då är värdet av förlorade personliga filer inte medräknat.

Lösning
Det finns enkla lösningar. Själv använder jag LastPass Free. Det är ett webbläsar-tillägg som finns till Mac, Windows, Linux, Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer, Opera och Microsoft Edge. (Man måste ha tillgång till internet.)
Du behöver bara komma ihåg ett enda lösenord, tillägget håller sedan reda på alla andra.
Du kan göra lösenordet hur ologiskt och långt som helst: B/”?Dcdoy&%nopA!8)6……………………………… och glöm inte bort att ha olika lösenord till olika sidor.
Du kan använda tillägget på din mobiltelefon också!

En del tycker inte om att lösenorden ligger i ett moln utan vill ha lösenorden samlade i ett program på datorn. Här finns lite tips på olika program.

Min sista uppmaning: Byt lösenord några gånger varje år, var rädd om ditt innehåll på olika sajter och datorer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*